duminică, 13 decembrie 2015

Meri Crismăs sau ce?


Peste tot, lume. Oameni puțini, după manifestările lor.
Vine Crăciunul. Asta-i sigur.
Dar...ce sărbătorim noi de Crăciun???
Conform tradiției, sărbătorim Nașterea Mântuitorului.
Hello....ați auzit? Sărbătorim Nașterea lui Isus Cristos.
Voi, la tv, voi, pe stradă, voi, în magazine, voi, pe internet.
Voi îl sărbătoriți pe Moș Crăciun: promoții, cozi la supermarket, tăierea porcului ( bleah!), sarmale, cozonaci, băutură. Consumați, consumați, consumați, în timp ce ascultați gingăl bels sau letit snău, că doar suntem p-aproape... o colonie americană.
Toată atmosfera din târgurile de Crăciun seamănă leit cu zilele orașelor: aceleași tarabe cu de toate, sfârâie  micii ( micii???) și curge finul fiert. Trăiască Moș Crăciun, nu-i așa? Și în loc de Linu-i lin ascultăm gingăl bels! Apoi iar vedem la tv pe Moș Crăciun în reclama Coca-Cola...Meri Crismăs, nu?


Mi-e dor de Crăciun -urile copilăriei, cu colindele românești din casă-n casă, cu daruri de nuci sau mere-n trăistuțe, cu mesele bogate cu mâncăruri tradiționale, cu apă de izvor sau pălincă de prune naturală. Mese liniștite, care se sfârșeau mai mereu în colindele tuturor, cântate încet,...ca o rugăciune. Eram pregătiți cu foile de hârtie, dacă uitam cumva versurile de la un an la altul. Așa am fost învățați de-acasă, părinții noștri țineau mult ca seara de Crăciun să fie acea sărbătoare creștină a cărei semnificație o știam exact, încă de atunci...iar cu trecerea timpului am fost martori la aceste denaturări voite încât s-a ajuns la poze cu renii Rudolph sau vizionarea până la saturație a filmului Singur acasă...de parcă se încearcă prin orice mijloace să dispară tradițiile noastre, să ne uniformizăm cu alții, până la pierderea identității.

Așadar, nu Meri Crismăs, ci Crăciun fericit!

ps. ” Crăciunul nu înseamnă îmbulzeală, ci mai degrabă retragere”...
Eu aș recomanda aceste gânduri  la fiecare început de decembrie, în fiecare an...poate așa s-ar înțelege o dată pentru totdeauna despre ce este Crăciunul...

Niciun comentariu:


VIAȚA-I RĂSPLĂTEȘTE PE CEI CE NU SE DAU BĂTUȚI!